Loading...
Salarisbeleid in een krappe arbeidsmarkt: data & inzichten

Salarisbeleid in een krappe arbeidsmarkt: data & inzichten


De Belgische arbeidsmarkt blijft onder druk staan. Ondanks economische onzekerheden blijft de vraag naar talent groot. In die context wordt een doordacht, marktconform loonbeleid steeds belangrijker. Een correct verloningspakket – inclusief extralegale voordelen én flexibiliteit – maakt vaak het verschil in de strijd om talent.

Dat blijkt ook uit de recente Jobat Talent Drivers-data: het loonpakket blijft met stip de belangrijkste factor in de keuze voor een job of werkgever. Bovendien toont de analyse aan dat medewerkers, naast hun loon, vooral de dertiende maand en maaltijdcheques als de meest waardevolle extralegale voordelen beschouwen. Toch spelen ook andere elementen een steeds grotere rol. Werknemers hechten veel belang aan erkenning, een goede werksfeer, afwisseling in de job en een haalbare afstand tot de werkplek.

In deze context stelt Unique, dochtermaatschappij van RGF Staffing, jaarlijks een salarisgids samen in samenwerking met Berenschot.  De gids biedt inzicht in de specifieke loon- en arbeidsvoorwaarden per sector, met als doel bedrijven te ondersteunen bij het maken van een marktconform loonbeleid.

Wat leren we uit de editie van 2025? De automatische loonindexering van de afgelopen jaren – met pieken tot 11% – ligt achter ons. Voor 2025 wordt een gemiddelde indexering van ongeveer 1,5% verwacht. Dat wijst op een normalisering van de loonevolutie.

Volgens Pieter Strackx, Managing Director van Berenschot, is een belangrijk aspect van het loonbeleid de interne billijkheid. "Er is een groeiende verwachting onder medewerkers dat salarisverschillen helder en objectief verklaard worden. De tijd dat men met vage verklaringen zoals ‘historisch gegroeid’ wegkomt, is voorbij. Het is cruciaal om een analytisch functiewaarderingssysteem te hanteren, zodat gelijk loon voor gelijk werk wordt gegarandeerd” .

Bovendien zetten inflatie en de stijgende kosten de koopkracht onder druk. Bedrijven moeten een evenwicht vinden tussen het bieden van een aantrekkelijk salaris en het waarborgen van de betaalbaarheid voor het bedrijf. Kristof Mangelschots, HR-manager bij Unique, benadrukt: "De indexeringen zorgen ervoor dat lonen blijven stijgen, maar deze stijgingen vertalen zich vaak niet in hogere nettolonen. Dit heeft bedrijven voor de uitdaging gesteld om op alternatieve manieren, zoals extralegale voordelen, te blijven concurreren in de ‘war for talent’" .

Het loonpakket is dus niet slechts een som geld, maar een strategisch hulpmiddel om talent aan te trekken en te behouden. Bedrijven moeten het totaalplaatje van salaris, extralegale voordelen, werk-privébalans en bedrijfsomstandigheden in overweging nemen. De juiste mix van deze elementen kan bedrijven helpen niet alleen talent te werven, maar ook medewerkers tevreden en gemotiveerd te houden.

👉 Vraag nu de gratis Unique 2025 salarisgids aan en krijg direct toegang tot gedetailleerde salarisdata, markttrends en praktische tips voor een strategisch loonbeleid.”